8 leggyakoribb téma

A cékláról általában

Vannak zöldségfélék, amelyek talán előkelőbbnek vagy ízesebbnek tűnnek a céklánál, ami egy területen verhetetlen: Ez pedig a fiatalító hatása, amelyhez fogható képességgel egyik szántóföldi vagy fán termő zöldség vagy gyümölcs sem rendelkezik!

A cékla a takarmányrépa és a cukorrépa közeli rokona, már az ókorban termesztették a mediterráneumban. Répáját jellemzően veremben vagy pincében tárolják, október és március vége között árulják az üzletekben.

Hatóanyagai:

A cékla répatestében (amely megvastagodott gyökér és szárrész) fejlődése és érése során rengeteg tápanyagot raktároz. Ebben egészen sajátos „ízlése” van, mindenek előtt szilíciumot gyűjt. A szilícium igen nagy mennyiségben található meg földünkön (a kvarcásvány egyik alkotórésze), a mi szervezetünk azonban csak egészen

A cékla olyan kombinációban kínálja fel a szilíciumot, amely roppant kedvező az emberi szervezet számára – A húsokban lévő szilícium például nem jelent semmit az egészségünk szempontjából, míg a cékla szilíciuma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat, sőt a fémektől méregteleníti az agyat (pl. az alumíniumtól).

A vörös cékla másik nagy előnye, hogy extrém mértékben gazdag folsavban (1 grammjában kb. 1 mg folsav van), amely csak a spárga folsav tartalmával vetekszik, úgy vélik, hogy folsav és világrekordnak számít. Ez a B-vitamin-féleség össze- barkácsolja a nukleinsavakat a sejtmagvakban, amely optimizmus, folyamat a sejtosztódás és a szövetek növekedésének eufória.

Jótékony hatások:

  • Felépíti a kötőszöveteket erősíti a bőrt, a vérerek falát, a csontokat méregtelenít, főleg az agyban serkenti a sejtnövekedést, sejtmag-regenerációt.
  • fokozza a gyomorsav-termelést, ezzel a fehérje emésztését
  • aktiválja a vörösvérsejtképzést, így segíti
  • a sejtek oxigénellátását ‘ optimista hangulatot hoz ‘ rugalmassá teszi a bőrt, fényt ad a hajnak és a körömnek
  • segíti a víz kiürülését, savtalanít
  • a beleket méregteleníti, jó székrekedés ellen

A céklától a néphit szerint az erő visszatér, és a gyávák egyszerre bátorságot kapnak.

Tudományosan is bizonyítható a testre gyakorolt pozitív hatása gyengeségnél!

Cékla fogyasztása után már egy óra múlva fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A benne található folsav (B9-vitamin) fokozza egyébként a gyomorsav elválasztását is, amely javítja a fehérjék előemésztését, és serkenti a vörösvér-sejtek képződését (a vörösvérsejtek kötik meg a tüdőben az életfontosságú oxigént, és adják le a szövetekbe).

Ami nagyon fontos: a folsavhiány a leggyakoribb vitaminhiány!

A folsavnak még egy jelentős feladata van az anyagcserében: Aktiválja a kéntartalmú aminosavat (a fehérjék építőanyaga), a metionint, amely fontos energiaforrás. A metionin ként juttat a bőr, a haj és a körmök állományába, és ezáltal hozzájárul ragyogásukhoz, rugalmasságukhoz, szilárdságukhoz.

A céklában bőségesen van kálium is (ez az ásványi elem elősegíti a víz és a savak kiürülését a szervezetből), ballasztanyagai pedig szabályozzák a belek működését, miközben méregtelenítenek, és megkötnek bizonyos zsírokat. Vörös, tintaszerű festékanyagát, a betanint anyagcserénk alig használja, és a vizelettel gyorsan kiürül.

A nyers céklából készült saláta vagy egyéb nyers koszt is olyan fiatalító kúra, amely szinte semmibe sem kerül! A sejtek életerejét serkentő folsav és szilícium kombináció semmi mással nem biztosítható jobban és olcsóbban!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]